• mahalska zajednica urbane gerile
  • Sada je: pet sep 10, 2010 11:54 am.

Sign In

BARoom.ba - infoBAR forum

Kultura kruha

Za kuhare/kuharice, kao i sve zderonje, te istinske gurmane

Kultura kruha

PostPostao/la Jastreb » čet jun 25, 2009 10:26 am

Ujutro kada krenem na posao posvuda vidiš ljude kako nose kese sa kiflama, pecivima, pitama i sličnim prozivodima.Kada god idem u inostranstvo poslovno ili privatno naše ljude najlakše u restoranu prepoznam po tome što nose 5 kriški kruha za obrok. Imao sam more službenih večera gdje su naši opuhali korpe sa pecivima i tražili još.
Šta je to u našoj kulturi da smo toliko ovisni o tim pecivima? Nedavno tokom treninga sa prijateljima razgovaram kako nema bosanskog jela bez 1.000 kalorija :D . Generalno gledajući imamo kao nacija problem sa gojaznošću, između ostalog i zbog te konzumacije velikih količina peciva.
Koliko su peciva zastupljena u vašoj ishrani, koliko ih pojedete tokom obroka i kako to utiče na vaše kilograme?
Jastreb

Re: Kultura kruha

PostPostao/la raznosac_pice » čet jun 25, 2009 9:40 pm

Da je bolji standard znao bi naš narod probrati još šta osim peciva, ali ovako...
Daj bože da niko ne dođe u situaciju da bude gladan, a pri tom ima par smeđih kovanica u džepu.
Ne gledajući na to kao problem neimaštine, sigurno se može reći da je na to utjecalo tradicionalno dobro pekarsko umijeće na ovim prostorima, te se tako uvuklo u narod i ostalo i dan-danas. Sjetite se samo mirisa somuna uz Ramazan ili vrućih kifli iz Imareta kod Begove...ma nema kuhinje na svijetu koja bi taj merak mogla nadmašiti.
Doduše, današnje "francuske" (čitaj albanske) pekare mi uopšte nemaju tu dušu i "ono nešto" u zalogaju...džaba, nije to to!

P.S. Uvijek mi je bila draga ona fraza "Joj volio bih..., neg' se hljeba najest!" :D
raznosac_pice

PostPostao/la kyousha » pet jun 26, 2009 10:08 am

Dijelim raznosacevo misljenje - i ja mislim da je to posljedica dugovijekovne neimastine na nasim prostorima, gdje je onaj ko ima hljeba, soli i luka imao maltene pa gozbu. Hljeb je uvijek bio najjeftiniji i najzasitniji u isto vrijeme!

Eh, kao posljedica toga je doslo i ovo umjece pekara! Pa kod nas kad udjes u pekaru ne znas sta bi prije uzeo, a vani jedva da nadjes pekaru, a i kad je nadjes sav se razocaras od "ponude".

Ja ako jedem bez hljeba ne mogu da se najedem! Na kraju obroka mi treba barem jedan zalogaj sa hljebom da bih osjetila sitost. Organizam se navikao na hljeb, iako ga ja ne jedem tako mnogo, ali ipak mi treba.
Jedino pitu ne jedem sa hljebom, a cak i tjesteninu mogu, iako je ne jedem tako (osim kad sam bas gladna, ovaj zadnji zalogaj koji sam vec pominjala) ;)
Uspjeti znaci samo jedno - moci zivjeti na svoj nacin!

(Christopher Morley)
kyousha

PostPostao/la aseemic » pon jun 29, 2009 4:49 pm

Ja volim onaj crni kruh... mnogo mi je drag! :D
Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina.
aseemic

Natrag na gurmanBAR

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost. (Bazirano na aktivnosti korisnika/ca u prošle/ih 5 minute/a.)
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 42, dana pet jan 23, 2009 1:53 pm.

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.